Operatie 1

‘Ik kan heel goed lopen hoor!’ zegt Nadja verontwaardigd, als ik over haar knieoperatie begin. Het is lastig uitleggen, want, natuurlijk is het prachtig dat ze met spalken aan en een loophulpmiddel, stukjes kan lopen. Maar, de kwaliteit van lopen en staan is in de afgelopen twee jaar wel behoorlijk achteruit gegaan. Ik kan alleen maar blij zijn dat ze dat zelf niet zo in de gaten heeft.

Alhoewel, in de statafel staan is pijnlijk, haar benen helemaal strekken lukt gewoon niet meer. Doordat ze veel zit, de spieren in haar benen teweinig worden belast én gewoon anders werken dan bij ons, zijn ze aan de achterkant van haar benen verkort. De botox-injecties die de spieren tijdelijk ontspannen, helpen niet afdoende en zijn uiteindelijk alleen een lapmiddel, want iedere vier maanden onder volledige narcose botox-injecties inspuiten is ook niet wenselijk.

En dus krijgt Nadja in iedere knie een achtvormig plaatje, dat op de groeischijf wordt vastgezet. Hierdoor zal de groei aan de voorkant van het been worden afgeremd, de spieren aan de achterkant kunnen wel doorgroeien, zodat hopelijk in de groei, haar beenstand symmetrischer zal worden.

Ik heb goed nagedacht over hoe ik Nadja uitleg én voorbereid op de operatie. Ik laat haar foto’s zien van een aantal jaren terug, toen ze nog rechterop stond. Ze ziet het verschil. Ik leg haar uit dat de dokter aan haar knieën gaat werken (het woord opereren zegt haar niets) en dat ze als ze weer wakker wordt, twee pleisters op elke knie zal hebben.

‘Au?’ ze legt haar handen op haar knieën.

‘Het zal dan wel even au doen ja,’ zeg ik naar waarheid. Operaties aan het bot zijn pijnlijk. ‘We gaan twee of drie nachtjes in het ziekenhuis slapen. Mama krijgt een bedje naast die van jou, gezellig hè?’ praat ik snel verder.

Ze kijkt me aan en glimlacht voorzichtig. ‘Muis mee?’

‘Ja hoor, en Beer mag ook mee.’

‘Echt?’

De dappere dodo. Dat het effect van de operatie pas zal blijken als ze weer wat is doorgegroeid, dat hou ik maar voor me. Stap voor stap.

Door |2017-11-12T18:11:10+00:0012 november 2017|0 Reacties
Na het behalen van mijn HAVO en Schroevers diploma, ben ik als inkoopster damesmode aan de slag gegaan voor een keten in Amsterdam. Daarna ben ik mijn eigen kledingzaken begonnen, welke ik 16 jaar heb gehad. De problematiek na de geboorte van Nadja omtrent haar gezondheid en ontwikkeling, maakten dat ik mijn toekomstplannen moest bijstellen. Ik heb schrijfopleidingen gevolgd om me toe te leggen op een grote liefde van mij, schrijven. Iets wat ik al sinds mijn pubertijd doe. Door wat er op mijn pad kwam bij het leven met een zorgintensief kind en ook omdat ik graag maatschappelijk mee wilde blijven draaien, besloot ik Stichting Nadja op te richten. Dat brengt me van project tot project en de kinderen van de spelmiddag en anderen die daardoor op mijn pad zijn gekomen, geven me een enorme boost. Inmiddels werk ik sinds 2017 ook als redacteur en schrijfcoach. In september 2018 heb ik www.de-storyteller.nl opgericht met als hoofddoel het verzamelen van inspirerende, verbindende of verrassende verhalen van mensen.

Reageer hier