Blog2017-11-22T09:45:39+00:00
10Jul 2018

Gewoon

10 juli 2018|

Een paar weken geleden kwam Nadja met de laatste schoolfoto thuis. Ik was blij verrast. Wat staat ze er leuk op, zo echt zoals ze is. Trots zette ik hem op de kast. Vorige week liep ik er langs, toen ik bedacht: wat zie ik er nou aan…? Ineens ‘zag’ ik het: ze hadden de hoofdsteun van de rolstoel weg geretoucheerd. Ik keek naar de Nadja zoals ze bij haar geboorte bedoeld was: zonder beperking. Gewoon.

7Jun 2018

Mango-moment

7 juni 2018|

‘Wanneer was jouw mango-moment?’ is de openingszin van een artikel in het Algemeen Dagblad. Mijn interesse is gewekt. Het artikel gaat over een ernstig zieke vrouw die enorm opleefde toen haar gevraagd werd waar ze haar een plezier mee konden doen. ‘Met een mango,’ was haar verrassende antwoord. Een hoogleraar vroeg zich af hoe zo’n kleine attentie zo’n verschil kon maken en startte een onderzoek. Huh? Een onderzoek? dacht ik. Zijn we werkelijk zo afgestompt dat we de wetenschap erop los moeten laten om tot de conclusie te komen dat persoonlijke aandacht goed is voor ons welbevinden?

4May 2018

Twee minuten

4 mei 2018|

Dan wijst Nadja zelf ergens naar: ‘Een vlag!’. Ja, we zien overal vlaggen. Nadja vindt het maar gek: ‘Het is toch geen Koningsdag?’ Bij een rijtje huizen met vlaggen blijf ik staan. ‘Kijk,’ zeg ik, ‘zie je dat de vlaggen niet helemaal bovenaan hangen, maar halverwege de stok?’ Ze moet even goed kijken, maar dan ziet ze het. Ik leg uit dat je de vlag uithangt als het feest is, maar soms ook als er iets is waar we met zijn allen goed over na moeten denken. En dat we op 4 mei de vlag halfstok hangen om aan alle mensen te denken die heel hard gewerkt hebben om ons land zo mooi te maken. Nadja kijkt me aan, of ze me helemaal begrijpt weet ik niet.