Blog2019-01-31T17:36:26+00:00
14Feb 2019

Wederzijds

14 februari 2019|

Met een bedrukt gezichtje zit ze in het grote ziekenhuisbed, Nadja’s beste vriendinnetje Nafiso van school. Ik zie Nadja schrikken. Dit is niet het vrolijke vriendinnetje dat kan hikken van de lach. ‘Gaat het?’ vraagt ze, terwijl ze haar rolstoel naast het bed manoeuvreert. ‘Ik heb pijn, mijn rug voelt zwaar.’ Dat is niet onlogisch, het meisje heeft een scoliose-operatie ondergaan, er zitten allemaal plaatjes in haar rug.

31Jan 2019

Nieuw!

31 januari 2019|

‘Oooooooww!’ klinkt het gefrustreerd uit Nadja’s kamer. Ik doe de deur open en kijk om het hoekje. ‘KAPOT!’ zegt Nadja boos en houdt het gespje van de poppen Maxi-Cosi omhoog. Ik probeer het zelf en inderdaad, het klikt niet meer vast. Ik schuif het op zijn plek en zeg zo nonchalant mogelijk: ‘Zo, hij zit hoor.’

24Jan 2019

Flora en fauna

24 januari 2019|

Poes Sientje bedelt tijdens het avondeten om een stukje kip. Miauwend zit ze naast Nadja’s rolstoel. Nadja houdt een worteltje omhoog. ‘Sientje lust geen groente hoor,’ zegt Jay. ‘Weet je dat Sientje familie is van de tijger?’ Nadja kijkt naar Sien. ‘Groene ogen,’ zegt ze. ‘Ja, Sien heeft groene ogen,’ herhaalt Jay. ‘Dat groene heet iris.’

17Jan 2019

Operatie Muis

17 januari 2019|

Operatie Muis Toen mijn zus en ik het ouderlijk huis verlieten, kregen we onder het mom “uit huis en dus op eigen benen” van onze moeder een door haar gemaakt naai-etui. Of mijn broer er ook één heeft gehad, vraag ik me af. Hmmm… Afijn, dat is nu zo’n dertig jaar geleden en de klosjes garen en veiligheidsspelden waarmee mijn moeder de etui vulde, zitten er nagenoeg ongebruikt in. Met dank aan De Witte (Gouden of Zilveren) Schaar en bonus-moeder/oma- Joke.

10Jan 2019

Veertien jaar en buikpijn – deel twee

10 januari 2019|

Nadja zit in haar nachtponnetje in de nieuwe zitzak en roept me. Voorleestijd. Hier heb ik op gewacht, nu zal ik haar vertellen over ongesteld worden. Dat ze vorige maand al voor het eerst heeft gemenstrueerd, weet ze zelf niet. Ik moest me eerst even bezinnen hoe ik het haar ga uitleggen en welke woorden ik daar wel of juist niet bij gebruik.