ZZP-er, flexwerker, thuiswerker…niet direct de woorden waar je aan denkt bij Nadja, toch? Nou, dat gaat veranderen hoor. De Weurtse afvalenergiecentrale ARN heeft namelijk een plan bedacht, waarbij uit poep- en piesrestanten compost kan worden gemaakt.
Ik citeer: “Na zo’n twintig minuten stomen en borrelen in het reactorvat, resteert een dampend luiersoepje.” Door het stoom- en kookproces zijn alle bacteriën en vrijwel alle medicijnresten, verdwenen. Het levert biogas en compost op. Mooi staaltje van recycling dus.
En laten we wel wezen, het is toch potverdorie tijd dat al die dure gehandicapten en incontinente ouderen in verzorgingshuizen is iets teruggeven aan de maatschappij.
Ik zie het al helemaal voor me: stichting Nadja sponsort een driewieler-fietskar, we zetten er iemand van de dagbesteding op die we overal vieze luiers laten ophalen en sporen de incontinente medemens aan, de productie op te voeren. Vervolgens vragen we van de luierproducenten een vergoeding aangezien we hen werk uit handen nemen (normaal regelen zij het ophalen van vieze luiers bij verpleeghuizen) én eisen we een percentage van de winst uit de verkoop van compost. Tja, voor niks gaat de zon op.
Voor we de Arbo op bezoek krijgen, regelen we goede werkomstandigheden. Voldoende te drinken – een plas-poep-arbeider kan zo maar uitdrogen – en potten Sudocreme in elke kamer. De billen worden alleen geveegd met de beste, zachtste billendoekjes. Deze kunnen daarna mee de luier in, want zij worden net als de luier zelf, verwerkt tot papier, karton en bijvoorbeeld bloempotten. En zo is de circel weer rond: bloempotten/compost…Ik zeg: win/win.
De afvalenergiecentrale heeft berekend dat ze jaarlijks uit de uitwerpselen uit luiers voor 1000 gezinnen stroom uit biogas kunnen maken. Groene stroom dus. Of moeten we zeggen: bruin…