Veertien jaar luiers wisselen, je mag gerust weten dat ik daar soms van baal. En het milieu met mij. Daar stond ik bij stil, toen ik bij de luierfabrikant een nieuwe zending aanvroeg. De maat S die Nadja tot nu toe had, is te klein aan het worden, we moeten over op maat M. Gemiddeld verbruikt Nadja 4 á 5 luiers per dag. Ik durf niet eens uit te rekenen hoeveel dat er tot nu toe totaal zijn geweest.

Het restafval in Nederland bestaat voor 5-8 procent uit luiers. Dat is nogal wat. Gelukkig is luierrecycling in opkomst. Google er maar eens op: luiernaargrondstof.nl, stopmijnafval.nl en luierrecyclingnederland.nl, om maar wat voorbeelden te noemen.

In december werd de eerste luierrecyclefabriek geopend in Weurt (bij Nijmegen). Zij werken volgens een nieuwe methode. Tot nu toe worden alle luiers in Nederland verbrand in afvalenergiecentrales, daaruit wordt elektriciteit en warmte geproduceerd. Mooi, maar het kán dus meer milieuvoordeel opleveren. In Weurt worden de luiers verhit. Het plastic wordt eruit gefilterd en verwerkt tot nieuw kunststof, de slurry (poep en pies) wordt gebruikt voor biogas, biomassa en kunstmest. Het recyclen van luiers kan door deze fabriek alleen al de jaarlijkse uitstoot van 5000 auto’s aan CO 2 besparen.

Fabrikant Pampers heeft eveneens verantwoordelijkheid genomen en is met een recycling-programma gestart. En ook ik wil graag meewerken aan een duurzame manier van luierafvalverwerking. Voor zover ik weet doet bij ons in de regio alleen Zoeterwoude aan luierrecycling. Kom op Leiderdorp en Leiden, dat kan beter!