Nadja heeft nieuwe spalken (die houden haar voeten in de juiste positie). Zoals iedere keer dat ze nieuwe krijgt, denk ik jeetje, maat kano met verlengstuk!

Met vertedering denk ik terug aan haar eerste paar, ze zal een jaar of twee geweest zijn en ging drie keer per week naar de afdeling Vroegbehandeling in het revalidatiecentrum. Een klein meisje met korte blonde haartjes.

Hoeveel paar spalken zijn we inmiddels verder? Zes? Thuis zeggen we gekscherend ‘Zo, weer een paar Prada’s gescoord?’ Tja, ze zijn kostbaar.

Tegelijk met  nieuwe spalken, start de uitdaging een beetje gezellig schoeisel voor over de spalken heen te vinden. Met één spalk in mijn schoudertas loop ik door de winkelstraat. Dat is dan weer het voordeel van spalken, ik heb Nadja’s voeten bij me. Al slenterend mijmer ik over de vele hulpmiddelen die zijn ingezet om Nadja te laten lopen. De Pony (soort loopwagen), rollators met zitjes en rompondersteuning, de RaceRunner en de statafels.

Sinds we weten dat Nadja zich anders zou ontwikkelen, is er veel gespeculeerd over hoe het zou gaan. De balans tussen hoop en berusting blijft een lastige. Nog steeds zoeken we naar mogelijkheden, al zijn die inmiddels meer gericht op het behouden van de sta- en loopvaardigheden die ze nu heeft.

Vanmorgen moest ik haar uit de klas halen voor het spalkenspreekuur omdat ze drukplekken heeft van de nieuwe spalken. Ik ben er inmiddels aan gewend dat ze dan zelf vanuit de klas met de lift naar beneden komt. Ik wacht dan bij de balie. Maar vanmorgen was ze niet in de klas. Ze had therapie gehad in het aangrenzende revalidatiecentrum (dat met een slurf aan school verbonden is). Omdat het spalkenspreekuur ook daar plaatsvindt, liep ik haar tegemoet. Daar kwam ze aan! Ze rolde me zelfstandig door de lange gang tegemoet. Toen ze me zag, vlogen haar voeten in de grote flapspalken van enthousiasme van de voetenplank.

‘Hoi mam!’

Nadja zal nooit zelfstandig los lopen, ondanks alles wat is er is ingezet om dat doel te bereiken.

Maar ze is wél enorm gegroeid. Zowel letterlijk als figuurlijk. Het is zó heerlijk om te zien hoe vrij ze zich beweegt in haar wereld!