Jaarafsluitingen, eindgesprekken, afscheidsfeestjes, bedankjes voor de juffen, vakantiestress, gaat zoonlief over… aan het eind van het schooljaar is het altijd hectisch. Herkenbaar?

Maar dan is het eindelijk zover. Nadja hoeft morgen alleen de ochtend nog naar school, Jay is eigenlijk al sinds vorige week donderdag ‘vrij’ en ja, hij is over!

Nadja heeft een prima schooljaar gehad. Met dank aan de juffen, klassenassistenten en therapeuten die haar in de communicatie begrepen of net zo lang doorgingen tot ze het begrepen. Die haar de ruimte gaven om zichzelf te zijn, met haar meebewogen als ze een off-dag had, zagen wat ze nodig had en vertroetelden als haar knieën pijn deden (de zitzak deed dan vaak wonderen).

Ze stimuleerden haar in haar wens tot zoveel mogelijk zelfstandigheid en lieten haar taken doen die ze steeds verder uitbreiden. Zo begon ze bijvoorbeeld met iets lenen in een andere klas en eindigde ze met zelfstandig met de lift naar de receptie beneden gaan om daar iets te  vragen of op te halen. De keer dat Nadja de vuilnis in de container moest gooien, hebben de juffen vanuit het lokaal boven, naar beneden gegluurd hoe ze dat deed en foto’s gemaakt. Vuilniszak tussen de knieën, lift in, beneden naar de container rijden, merken dat de klep steeds dichtvalt, volhouden, volhouden, volhouden en ja hoor, missie geslaagd.

Er is zeker ook aan leerdoelen gewerkt. Ze is veel beter gaan lezen. Elke morgen een kwartier. Samen met een volwassene. Om de beurt lazen ze een zin. Het rekenen werd geoefend met afrekenen bij Albert Kleyn (mini-supermarkt op school) en in het restaurant in de aula.

Nadja is heel blij (en wij ook) dat ze volgend jaar weer bij dezelfde juffen zit. Zeker ook omdat er zoveel vrolijkheid is in deze klas.

Maar nu eerst vakantie. Samen met de logopediste, die van alles verzint om haar te spreken te bewegen, heeft ze er een verhaal over getypt (zie foto). Eerst dus een week naar Bio vakantieoord in Arnhem waar ze zich enorm verheugt op het paardrijden en dan met ons mee naar het buitenland.

Ik wens iedereen een hele fijne zomervakantie!