Met een blij gilletje wordt Nadja wakker. Het is zaterdag en SINTERKLAAS KOMT AAN IN NEDERLAND! De laatste jaren begin ik er nooit uit mezelf over, benieuwd of ze de interesse er nog voor heeft en of er niet toch misschien iets begint te dagen. Nou niet hoor. De kinderen uit de taxi en juf Kirsten met haar Sint-dansjes hebben het vuurtje alweer aangewakkerd. Al dagen hoor ik tussen vier en zes uur niets anders dan Sinterklaasliedjes.
Om half twee halen we vriendinnetje Nafiso op en staan we ruim voor aankomst van de Sint in de Winkelhof vooraan tegen de dranghekken aan te wachten. Wat is het warm in het overdekte winkelcentrum en wat gilt de animator hard en desalniettemin onverstaanbaar in de microfoon. Het wachten duurt lang. Wel 4x wordt het ‘Sinterklaasje kom maar binnen’ ingezet. Maar eindelijk eindelijk, daar komen de Pieten hoor, met in hun kielzog Sinterklaas. Nadja stuitert in haar rolstoel, peutertjes naast haar kijken verschrikt opzij. Nafiso is er aan gewend, die lacht alleen maar. Ondanks de hitte houdt ze haar jas helemaal dicht, handschoenen aan.
Sint bestijgt het podium en neemt plaats op zijn gouden troon. Alle kinderen worden uitgenodigd Sint een handje te komen geven. Oeps. Rolstoel. Trappetje. Podium. Nafiso wil en kan wél. Nadja heeft nog niet door dat de kinderen een rij vormen, ze blijft bij het hek staan en zwaait naar Sinterklaas. Hij ziet het niet.
‘Ga maar in de rij staan,’ zeg ik tegen Nafiso.
‘Alleen?’ vraagt ze. Ze kijkt angstig. Ik twijfel en zoek oogcontact met een Piet. Boven Nadja’s hoofd gebaar ik dat zij het podium niet op kan. Piet steekt zijn duim op en ik ga met Nafiso naar de rij.
Piet fluistert in Sints oor, langzaam komt de Goedheiligman omhoog uit zijn troon, gewichtig, zoals het een Sint betaamt en schrijdt naar Nadja. Nog voor hij bij het hek is, heeft ze het al begrepen. Ze steekt haar arm recht vooruit, haar voeten schieten van blijdschap mee de lucht in. Een hand van Sint! Wijsneusje Nafiso schiet snel uit de rij.
En zo kwam het allemaal goed.
Er zijn dagen dat ik het stiekem niet zo erg vind dat Nadja in haar hoofd een kind blijft. Sinterklaas, het blijft leuk…